Kroky ECB prinesú oslabenie eura aj zastavenie poklesu inflácie

24.01.2015 Celý región

Bratislava/Frankfurt nad Mohanom 23. januára (TASR) - Zastavenie poklesu inflácie, zníženie úrokových sadzieb a oslabenie kurzu eura. To budú podľa analytikov hlavné dosahy programu nakupovania štátnych dlhopisov, ktoré vo štvrtok (22.1.) ohlásila Európska centrálna banka (ECB).

"Očakávame, že kvantitatívne uvoľňovanie bude mať pozitívny dopad v dlhodobejšom horizonte. Táto politika by mala stimulovať pôžičky, čo vnímame ako prvý krok smerom k úmernému zvýšeniu rastu hrubého domáceho produktu v Európe," skonštatoval portfólio manažér spoločnosti Fidelity Worldwide Investments Alberto Chiandetti.

ECB sa rozhodla, že bude nakupovať privátne a štátne dlhopisy s ratingom v investičnom pásem v objeme 60 miliárd eur mesačne. Centrálna banka plánuje tento program odštartovať v marci a trvať by mal do septembra 2016. "Nesterilizované nákupy štátnych dlhopisov budú mať za následok zvyšovanie likvidity na trhu. Vyššia likvidita v eurozóne by mohla na jednej strane opäť stláčať nadol trhové úrokové sadzby, na druhej strane zvyšovať inflačné očakávania," predpokladá analytička Poštovej banky Jana Glasová.

Podporiť hospodársky rast krajín by však malo podľa odborníkov aj slabšie euro. "Aj keď turistov slabé euro nepoteší, na druhej strane pomáha vývozom a spolu s uvoľnenou politikou ECB by malo prispieť k zvýšeniu inflácie a podpore rastu ekonomiky," vysvetľuje analytička Slovenskej sporiteľne Katarína Muchová. Oslabenie meny by malo pomôcť exportujúcim podnikom, keďže ich výrobky by mali pre zahraničné trhy zlacnieť. "Naopak, tovar dovezený z krajín mimo eurozóny bude pre Slovákov drahší," avizovala Muchová.

Politika centrálnej banky vplýva aj na vývoj úrokových sadzieb na medzibankovom trhu. "Nízke úrokové sadzby tak budú tešiť dlžníkov z radov bežných ľudí aj v priebehu tohto roka. Netreba však zabúdať na to, že úroveň sadzieb na úverových produktoch je limitovaná aj ďalšími faktormi, napríklad bonitou klienta, či rizikovou prirážkou," dodala Glasová.

Niektorí odborníci v programe nakupovania štátnych dlhopisov vidia aj riziká. Podľa analytičky spoločnosti Next Finance Markéty Šichtařovej dôjde k ešte výraznejšiemu poklesu výnosov dlhopisov a vedľajším efektom bude, že všetky podielové alebo penzijné fondy orientované na peniaze alebo dlhopisový trh budú pravdepodobne dosahovať straty. Ďalej sa tiež bude nafukovať už teraz nerealisticky veľká akciová bublina. "Akcie v eurozóne sa ešte posilnia a ešte viac sa vzdialia svojim opodstatneným hodnotám," predpokladá ekonómka.
 

Vyberte región